Care este diferenta dintre convectoare si panourile cu infrarosu?
Care este diferenta dintre convectoare si panourile cu infrarosu?
Ce este mai economic - un convector electric sau un panou cu infrarosu? Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, este necesar sa definiti ce este un convector electric si ce este un panou cu infrarosu.
Un convector electric poate fi un aparat de aer conditionat, un incalzitor de ulei, un incalzitor cu ventilator, un simplu convector electric. Principiul incalzirii unei incaperi cu convectoare electrice este acelasi - elementul de incalzire transfera caldura in aer, aerul se incalzeste si se ridica spre tavan. Transfera caldura mai intai pe tavan, apoi pe pereti, pe podea, iar caldura reziduala este transferata in mijlocul incaperii. Pentru incalzirea cu convectoare electrice, mai intai trebuie sa incalziti tavanul, peretii si podeaua, iar apoi zona de confort este incalzita. Asa este aranjat aerul - atunci cand este incalzit, se ridica.
Panou cu infrarosu. Poate fi numit diferit:
panouri de incalzire cu infrarosu, panou de incalzire, panouri de incalzire, emitatoare de infrarosu, panou de infrarosu, panou de incalzire cu infrarosu, emitatori de infrarosu, incalzitoare cu infrarosu, panouri de incalzire, incalzitoare cu infrarosu, panouri cu infrarosu, emitator de infrarosu, panou de incalzire, incalzire electrica panouri, incalzitoare cu infrarosu, incalzire cu infrarosu, panouri de incalzire pe perete, convector cu infrarosu - toate sunt panouri cu infrarosu. Principiul schimbului de caldura cu panourile cu infrarosu, spre deosebire de convectoarele, este radiatia infrarosie, care incalzeste nu aerul, ci obiectele catre care este indreptat panoul. Pe suprafata panoului se creeaza o temperatura de aproximativ 100 de grade. Acest lucru creeaza radiatii infrarosii cu unda lunga (lungime de unda - 8,33 microni). Acest lucru este in conformitate cu spectrul solar. Panoul infrarosu transfera caldura catre toate corpurile, ocolind incalzirea aerului. Mai intai, corpurile din interiorul camerei sunt incalzite, apoi caldura de la corpurile incalzite incalzeste aerul, peretii si tavanul. Cand porniti convectorul electric, veti fi cald doar dupa ce peretii, tavanul si podeaua s-au incalzit. Cand porniti panoul IR, va veti simti imediat cald. Cand porniti convectorul electric, veti simti caldura numai dupa incalzirea peretilor, tavanului, podelei. Cand porniti panoul cu infrarosu, va veti simti imediat cald in zona dvs. de confort dupa ce panoul cu infrarosu se incalzeste pana la 100%. Incalzirea in infrarosu are loc sub forma unui fascicul de caldura. Raza acestui fascicul de caldura depinde de puterea panoului cu infrarosu. La o putere de 1000 W - lungimea fasciculului de caldura este de 3,5-4 m, la 450 W - 2 - 2,5 m. Caldura se raspandeste fara a ridica praf, fara zgomot. Efectul incalzirii cu infrarosu asupra oamenilor, animalelor si plantelor este benefic. In procesul de incalzire a camerei, caldura este emisa usor si imperceptibil. Aerul nu se usuca. Datorita utilizarii rationale a energiei termice, incalzirea cu infrarosu economiseste pana la 50% energie in comparatie cu incalzirea cu covector. De exemplu: pentru a incalzi 20 m², aveti nevoie de un panou cu infrarosu cu o putere de 1000 W sau un convector electric cu o putere de 2000 - 2200 W.
Trebuie spus ca atunci cand panoul cu infrarosu este instalat pe perete, exista un spatiu de aer intre perete si panou unde are loc convectia. Adica aerul cald se ridica. Din volumul total de incalzire, aceasta convectie poate fi de pana la 20%. Exista si modele de panouri cu infrarosu numite „panel-convector". Pe spatele unui astfel de panou, se adauga o foaie de metal in mod special, astfel incat caldura de la peretele din spate sa fie convertita in convectie. In astfel de modele, convectia este de pana la 30%. Acest lucru se face pentru a maximiza utilizarea energiei termice. Astfel de modele (panou-convector) incalzesc camera mai repede decat panourile cu infrarosu conventionale.