Panourile radiante cu infrarosu economisesc energie si ofera o incalzire mai eficienta decat convectoarele datorita modului in care radiaza caldura.
Aceasta publicatie este destinata celor care se indoiesc sau nu inteleg de ce un panou radiant infrarosu economiseste 50% energie in comparatie cu un convector. Pentru a intelege mai bine acest lucru, le voi pune o intrebare simpla:
De ce pe Pamant, la aceeasi latitudine, de exemplu in Bucuresti, temperatura aerului este vara (+) 28°C si iarna (-) 10°C? In acelasi timp, transferul de caldura este acelasi, iar puterea sursei de energie termica – soarele – ramane neschimbata! Multi oameni cunosc raspunsul din manualele scolare, dar este putin probabil sa-l explice.
Soarele si Radiatiile Infrarosii
Soarele este o sursa de radiatii infrarosii, cu ajutorul carora toate obiectele de pe Pamant sunt incalzite. Radiatia infrarosie trece prin spatiu (vid) si prin atmosfera Pamantului, lovind obiectele si suprafata Pamantului. Intensitatea incalzirii obiectelor si a suprafetei Pamantului depinde de unghiul razelor infrarosii si de puterea radiatiei infrarosii. Puterea soarelui este aceeasi atat iarna, cat si vara. Se modifica doar unghiul de inclinare a axei Pamantului fata de soare. Vreau sa spun ca atunci cand aerul Pamantului este incalzit, pierderea de caldura a Pamantului este secundara. Primar – unghiul de inclinare si puterea razelor infrarosii.
Diferenta dintre Convector si Panou Radiant Infrarosu
Nici un singur vulcan, nici macar 1000 de vulcani, nu vor putea incalzi aerul Pamantului cu caldura lor. Aerul cald se ridica si elibereaza toata caldura in spatiu. Nici macar cel mai puternic convector nu poate incalzi o camera de 10 m² care nu are acoperis. Dar un panou radiant infrarosu poate face acest lucru! Chiar si fara aer in camera!
Pentru a incalzi o camera cu un convector, aveti nevoie de o „coperta" cu izolatie termica buna, altfel aerul cald nu va umple volumul necesar al incaperii. Pentru un convector, principalul lucru este izolarea termica a incaperii! Pentru un panou radiant infrarosu, factorii primari sunt unghiul razelor infrarosii fata de suprafata obiectelor si puterea panoului radiant infrarosu. Aceasta este diferenta dintre un convector si un panou radiant infrarosu.
Incalzirea Camerei si Eficienta Radiatiei Infrarosii
Acum vorbesc despre incalzirea unei camere - ca despre crearea unei temperaturi confortabile pentru o persoana intr-o anumita grosime a stratului de aer dintr-o camera, dar nu despre incalzirea peretilor, tavanului si podelei. Prin urmare, desigur, izolatia termica este importanta si pentru panourile radiante infrarosii, dar acest concept este secundar. Trebuie amintit ca obiectele din camera sunt deja incalzite, iar aerul este incalzit de obiecte.
Eficacitatea radiatiei termice infrarosii poate fi observata pe exemplul Lunii – atunci cand razele soarelui cad pe suprafata Lunii, temperatura de pe suprafata Lunii este de +170°C. Dar cand Luna se afla in umbra, temperatura de pe suprafata sa este de -170°C. Dupa cum stiti, nu exista aer pe Luna.
Exemplu Practic din Experienta Vanzarii Panourilor Radiante Infrarosii
Voi da un exemplu din practica mea de vanzare a panourilor radiante infrarosii. In 2015, am inceput sa vand panouri radiante infrarosii. Anul acesta iarna a fost foarte rece la Kiev. Temperatura a scazut sub -25°C. Directorul unui magazin de bauturi alcoolice a contactat compania mea. Magazinul este un chiosc metalic cu o suprafata de 30 - 35 m², fara izolare termica, usa din sticla, fara feronerie. In magazinul sau, sampania a inceput sa explodeze dimineata de frig, iar vanzatoarea lucra in haina de blana, manusi si ingheta. In acelasi timp, in magazin, pe tejghea, a functionat nonstop (24 de ore) o suflanta termica cu o putere de 2,5 kW.
I-am oferit directorului magazinului un panou radiant infrarosu metalic cu o putere de 1 kW. Oferta a fost tentanta pentru el, dar au existat si indoieli mari – o suflanta de 2,5 kW nu putea face fata, dar un panou radiant infrarosu de 1 kW ar trebui sa faca fata!? Mai mult, panoul radiant infrarosu era de 3 ori mai scump decat orice convector. Nu doar el s-a indoit, ci si eu. Eram nou in vanzarea panourilor radiante infrarosii si nu intelegeam diferenta dintre un convector si un panou radiant infrarosu. Prin urmare, i-am sugerat directorului sa ia panoul radiant infrarosu fara sa plateasca si sa-i verifice eficacitatea. Daca problemele magazinului sunt rezolvate, atunci el plateste pentru acest panou radiant infrarosu. Daca nu, atunci il intoarce inapoi. El a testat functionarea acestuia timp de o saptamana la o temperatura exterioara de (-)23°C. Rezultatul: sampania a incetat sa mai explodeze, vanzatoarea a inceput sa lucreze fara manusi – a devenit confortabila! Acesta a fost primul panou radiant infrarosu pe care l-am vandut personal. De atunci nu am nicio indoiala cu privire la eficienta panourilor radiante infrarosii.
Peste 8 ani, au fost vandute peste 10.000 de bucati de panouri radiante infrarosii. Printre cumparatori se numara proprietarii de apartamente, case, magazine, saloane de infrumusetare, farmacii etc.
Exista cumparatori care cred ca un panou radiant infrarosu de 1 kW poate incalzi un intreg apartament cu trei camere la +22°C! Ei cumpara si sunt foarte suparati ca nu este asa. Fiecare panou radiant infrarosu este proiectat pentru un anumit volum al camerei. Este important de retinut ca razele de radiatie infrarosie nu trebuie blocate de un dulap, perdele, canapea etc. Lungimea fasciculului de caldura variaza de la 1,5 m pana la 4,5 m, in functie de puterea panoului radiant infrarosu. Daca comparam un convector si un panou radiant infrarosu pe baza zonei de incalzire a aceleiasi incaperi (inaltimea tavanului 2,7 m), de exemplu 18 m², atunci puterea convectorului ar trebui sa fie de 2-2,5 kW, iar puterea panoului radiant infrarosu ar trebui sa fie de 1 kW; pentru 15 m² - puterea convectorului 1,5 kW si panou radiant infrarosu - 750 kW; pentru 10 m², puterea convectorului este de 1,0 kW, iar panoul radiant infrarosu este de 0,5 kW. Acestea sunt date tehnice dovedite de-a lungul anilor de munca!